Menu

De historie van Herberg de Blankehoeve

Herberg de Blankehoeve ademt één en al historie uit. Dat is ook niet zo gek gezien het feit dat het fraaie landhuis al rond 1850 gebouwd is in opdracht van Jonkheer Mr. Oncko Queryn van Swinderen. Hij kocht de grond destijds voor 400 gulden en liet er een architectonisch hoogstandje op bouwen. Het huis had veel bekijks door de smeedijzeren balustrade die destijds veel voorkwam in het Middellandse Zeegebied.

"Blankeweer"

Het landhuis in Noordlaren kent dus een rijke geschiedenis en heeft verschillende functies gehad. Het gebouw had zelfs jarenlang een andere naam, Blankeweer. De naam is afkomstig van een vesting (sterkte) die al sinds 1400 bestond om de verbinding met Groningen en het zuiden te controleren. Die sterkte is destijds gebouwd door Frederik van Blankenheim, toenmalige Bisschop van Utrecht. De naam is dan hoogstwaarschijnlijk ook samengesteld uit Blankenheim en sterkte, wat een ander woord is voor 'weer'. Vandaar de naam Blankenweer.

Hoewel de vesting verdwijnt, blijft de naam voortleven in de regio. Zo blijkt later uit de overlijdensakte van Jonkheer Oncko Queryn van Swinderen. Daarin wordt het stuk bouwgrond aangeduid als Blankeweer, het huidige perceel van huize Blankeweer. De voor de handliggende conclusie is dan ook dat Jonkheer van Swinderen de term Blankeweer heeft leren kennen in de omgeving en op een dag zijn villa naar heeft vernoemd.

Familie Kranenburg

Vanaf ongeveer 1875 tot 1907 verhuurt Jonkheer van Swinderen zijn grote landhuis voor 200 gulden per jaar aan Ipojé Kranenburg. De familie Kranenburg was destijds eigenaar van de tabaks- en sigarenfabriek 'De Groninger Vlag', de voorloper van Niemeyer Tabak. De Blankeweer was voor de rijke familie slechts een zomerverblijf, waar zij zo nu en dan met het hele gezin met paard en wagen, en later met de paarden- of stoomtram, naartoe reden. Toch was de familie zo gecharmeerd van het huis dat zij er steeds vaker naartoe gingen. Zo werden zij de eerste forensen in het gebied.

Nadat Kranenburg in 1907 de huur opzegde, werd het huis nog bewoond door de families Mellema en Abbring. In de jaren '30 werd de Blankeweer volledig opgeknapt waarbij en deel van de oorspronkelijk schoonheid verloren ging.

Woongemeenschap

Na lange tijd dienst te hebben gedaan als woonhuis, werd het landhuis in 1959 opgekocht door het Algemeen Welzijnsfonds. Opnieuw werd er ingrijpend verbouwd, zo werden de paardenstallen afgebroken en werd de woonkamer twee keer zo groot gemaakt. Dit alles om een twintigtal verstandelijk gehandicapten te huisvesten. Later kwam het pand in handen van stichting NOVO zodat de Blankeweer tot 1996 een woongemeenschap voor verstandelijk gehandicapten herbergde.

Herberg de Blankehoeve

Sinds zo'n 15 jaar staat de naam Blankeweer niet meer op gevel van het in Noordlaren gevestigde pand. Het landhuis is omgedoopt tot Herberg de Blankehoeve en is nu vooral een horecagelegenheid. Hoewel het lijkt alsof dat een groot verschil is met hoe het ooit was, liggen heden en verleden dichter bij elkaar dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. Want waar de Blankehoeve op dit moment met regelmaat gebruikt wordt voor zakelijke bijeenkomsten, zo werden er anderhalve eeuw geleden in de Blankeweer ook zakenrelaties ontvangen. En waar vroeger de familie Kranenburg genoot van hun zomerverblijf op de Hondsrug, zo komen er nu elk jaar vele families hun vrije tijd doorbrengen op het Groningse platteland.

terug naar boven

Zakelijk

specialist zakelijke bijeenkomsten
Herberg de Blankehoeve leent zich uitstekend voor uw zakelijke diners of besprekingen

Vind ons leuk

Uw trouwlocatie

trouwen homepage

Reserveren?

Herberg de Blankehoeve
Beslotenveenseweg 2
9479 TL Noordlaren
T: 050 - 4062765
E: info@blankehoeve.nl

Woensdag t/m zondag geopend                Vanaf 10:00 uur.                    Op maandag en dinsdag op reservering geopend voor groepen en vergaderingen.

Ontdek de omgeving

Natuur

Fietsverhuur